Home / Allmänt / Canvas som fotomaterial
Canvas som fotomaterial

Canvas som fotomaterial

Som många säkert vet så startade jag, 2007, en webbutik som sålde canvastavlor. Butiken fick det ganska självklara namnet canvasframkallning. Då var canvas ett material som faktiskt var ganska så innovativt. Det fanns inte många butiker som erbjöd det och det var svårt att hitta information om hur man gick tillväga.

Själv hade jag väldiga problem med hur jag skulle trycka/printa på canvas. Det tog ett tag innan jag hade satt mig in i all teknik bakom och vad det faktiskt fanns för skrivare på marknaden som kunde skriva ut i de storlekar jag ville. Mitt första köp var en 24′ skrivare från HP. Den kunde skriva ut på canvas med en bredd på 61cm och rullarna kunde vara upp till 15meter långa. Alltså kunde jag nu skriva ut tavlor som var 61cm * 15m :) Efterhand har det kompletterats med fler skrivare för att skriva ut ännu större tavlor så klart. Gemensamt för canvas är att det kan skapa mycket problem när det kommer till utskrifter. Eftersom materialet är relativt tjockt och i vissa fall kan avge ganska mycket damm så gäller det att ha koll på sina skrivare. Det är lätt att det fastnar ”ludd” på skrivarhuvud och andra delar som efterhand kan förstöra väldigt många utskrifter om man inte är vaksam.

Trots att canvas nu använts ett tag till fototavlor så är det långt ifrån alla som vet vad det är. Det märker jag främst när jag berättar om webbutiken. Samtidigt är det väldigt stor skillnad på canvas och canvas. Många man pratar med har erfarenheter av väldigt matta fototavlor med dåligt tryck i färgerna. Det beror enbart på vilken kvalitet på duken som används samt vilka skrivare. Givetvis blir inte utskrifterna lika kraftfulla i färgerna som på fotopapper men man kan få ett resultat som är väldigt nära i kontrast och färger. Så om du har beställt canvastavlor någon gång och tycker att resultatet blev dåligt. Fundera då på om du inte valde ett för billigt ställe att framkalla hos :)

Canvas i sig är en blandning av linne och bomull och kallas ofta för konstnärsduk. Just för att det är konstnärer som duken använts av från början. Det är viktigt att skilja på en konstnärsduk och en duk anpassad för fototavla. Visst kan du måla på en duk anpassad för utskrift men tvärtom kan det skapa problem och framförallt blir färgerna inte som man har tänkt sig.

*Bilden i inlägget är från en kunds utställning, Kate Bjurman heter hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top