Home / Betalningsalternativ / Faktureringskostnader med Klarna

Faktureringskostnader med Klarna

klarna

Jag har länge fokuserat min e-handel på att sälja mer och få mer intäkter. Det tror jag är rätt så naturligt till en början. Nu har jag däremot börjat se över kostnaderna och försöker öka lönsamheten istället. Försäljningen har faktiskt uppgått till det mål jag hade när jag startade verksamheten, givetvis kan den bli bättre men jag tror kostnaderna går att effektivisera på ett lättare sätt.

En sak jag har tittat på är vad det egentligen kostar att ta in en tredjepart som sköter betalningar, i det här fallet faktureringen. När jag startade verksamheten har jag från början använt mig av Kreditor/Klarna för att ta hand om min fakturering. Det var ett bra alternativ när man i ett tidigt skede ville fokusera på att sälja sina produkter till max.

För någon vecka sedan räknade jag på vad det kostar mig att använda klarna för fakturering och kom upp i 4000kr i månaden. Då är det beräknat på 50 fakturor i månaden och en snittorder på 800kr. Det blir alltså 80kr/faktura och med andra ord 10% av min fakturaomsättningen i månaden. Då har jag även räknat med att jag tar de 29kr jag lägger på i faktureringskostnad själv.

Kör ni faktureringen själva? Är det många som inte vill betala? Är det värt att ta 4000kr själv och kanske köpa en bil? :)

7 comments

 1. Jag använde mig av Kreditor när jag hade företag, la ner företaget förra året!

  Tycker att var ett bra val av mig, för att få upp försäljningen, men tyvärr så kostar det alldeles för mycket för ett litet företag.
  Kunder gillar att få på Faktura, men de är nog inte så jättebra på att betala för sig.
  Jag använde mig av Postförskott tidigare och jag hade jättemycket problem med att kunder EJ hämtade ut sina beställda varor!

  Jag tycker du ska se dig om efter någon annan lösning, finns säkert något annat företag som kanske är både billigare och bättre en Kreditor/Klarna.

  Lycka till

 2. Ligger snittordern på 800 kr så har du alltså råd att få 60 personer om året som vägrar att betala sin faktura. Dvs, var tionde person vägrar att betala för att det ska löna sig att använda Klarna.

  Samtidigt måste du ställa dig frågan; hur mycket extratid måste du lägga ner för att skicka ut fakturorna, etc. Spontant så tror jag att du är i en relativt betalningstrogen bransch till skillnad mot tex film, bildelar, etc.

 3. Lisa-Lotta: Det är egentligen endast till att driva in fakturor som jag använder mig av Klarna. Resterande del av faktureringen är ju inte så tidskrävande egentligen.
  Ska nog kolla närmare på hur många som inte betalat i tid och räkna på vad Klarna egentligen gjort för mig.

  Postförskott har jag alltid varit emot faktiskt. Framförallt när man kan välja faktura som betalsätt. Med postförskott har bara kunden fördelar och som företagare känner man sig lite maktlös.

  Får se om man kan förhandla om priserna med klarna och även kolla på andra leverantörer.

 4. Stefan: Som du säger så tror jag också det är en betalningstrogen bransch. Det grundar jag på att det är många kvinnor som beställer vilket jag konstigt nog har högre förtroende för, kanske lite fördomsfullt :)
  Givetvis ska jag fortsätta att ta personnummer och göra en kreditkontroll, något man får räkna in som en kostnad också.

  Extratiden är egentligen påminnelser och indrivningar. Just första skedet i faktureringen kommer ju funka på samma sätt som innan, bara att lägga fakturan i paketet. Men den extratiden för påminnelser med mera är svår att beräkna så man får nog köra en liten testperiod kanske.

  Sen tar det extratid att kolla om pengarna har kommit in i rätt tid. Något som måste göras manuellt genom internetbanken som det är nu. Bokföringen blir också lite jobbigare med tanke på att jag får många verifikationer. Betalningar från klarna kommer ju i klumpsumma så att jag kan bokföra det som en post :)

 5. Hejsan! Trevlig blogg, går direkt upp i google reader.

  Hur kommer man igång med website optimizer. Skulle kunna tipsa lite. Tänkte köra på med det för hellokittyshoppen.se

  Vänligen,

  Malte

 6. Roligt att du hittade hit! Har varit på semester i 2 veckor nu så det har inte varit så mycket liv i bloggen men det kommer. Ska försöka få till ett inlägg om google website optimizer, även om jag inte är expert på ämnet :) Ska följa din blogg också!

 7. En tanke om klarna konto.

  OBS Klarna Konto kan bli väldigt dyrt. Det enda konkreta Klarna säger om hur mycket det kostar är att den effektiva räntan blir ”26,99% vid köp om 10 000 kr”. Men de tillåter så små köp som 50kr, så kostnaden kan blir mycket högre. Exempel: en overall för 600kr kan man få för endast 57kr/mån, om man delar upp betalningen på 24 månader. 57kr*24=1368kr, dvs den totala kostnader mer än dubbelt så hög som priser för overallen. Samtidigt ser det ut att vara det billigaste alternativet, eftersom man bara har månadskostnaden att gå efter, så det är snudd på lurendrejeri, tycker jag. Klarna kommer att tjäna mer på webbhandeln än webbutikerna och andra mellanled, om alla kunder betalar på detta sättet.
  * Lura ingen – tänk på hur du själv skulle reagera om du var kund. Tillämpa inte dolda prissättningar utan var transparent.

  Klarna Konto lever kanske inte riktigt upp till det idealet..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top