Home / Allmänt / Från webbhotell till server

Från webbhotell till server

datacenter-web

För att kunna bli en ehandlare måste man, varesig man vill eller inte, ha något ställe att köra sin webshop ifrån. Vissa ehandelsbolag erbjuder utrymme som en tjänst när du köper en webshop. Andra, som ex de flesta som bygger på open source, kräver att du står för utrymmet själv.

När jag började att intressera mig för webben och att skapa hemsidor använde jag mig av ett simpelt webbhotell. Det fungerar ypperligt om man har en hemsida om sig själv eller om sitt företag. Dock tycker jag inte det är något att ha till en webshop. En webshop måste man ha höga förväntningar på för att det ska lyckas. Alltså borde det i slutändan krävas att man har en egen server eller i alla fall en VPS.

När jag började skapa lite mer avancerad webbsidor där besökarna kunde bli medlemmar och interagera med varandra så kände jag att en VPS var mitt nästa steg. För er som inte vet så står VPS för Virtual Privatr Server. Det är i proncip som att du skulle haft en helt egen server men prestandan delas på kanske 10st kunder. På så sätt blir det billigare och prestandan brukar räcka till så det blir över ändå. Fördelen är också att företaget som hyr ut VPS till dig står för uppdateringar och installationer så att allt fungerar osm det ska. Till skillnad från Colocation.

Colocation har jag haft i runt 2 år nu och är väldigt nöjd. Varför jag gått över till det är att jag kör flera olika webbtjänster på servern. Flera webbsidor men också flera mail konton. Colocation betyder att du har en egen server, som du köpt själv. Du hyr egentligen bara plats hos hostingföretaget och får använda deras el och nät. Min leverantör är patrikweb.se som jag tror är en av de billigaste på marknaden. Har inte haft några problem alls med dem!

Det som jag tycker är det enda som är jobbigt med colocation är att man måste konfigurera servern helt själv. Mail och hela skiten. Kan bli lite krångligt, eller det blev det i alla fall för mig. Mailen funkar inte alltid som den ska och jag vet inte vad jag ska göra åt det tyvärr.

2 comments

  1. Kör mailen via google apps istället helt gratis och funkar kanon!

    http://www.google.com/apps/intl/sv/business/index.html

  2. Använder det till viss del. Bland annat deras smtp-server. Problemet är egentligen när det ska skickas ut bekräftelsemail till kunder, det fungerar ofta inte så bra. Har heller inte hittat någon bra lösning i php där man kan skicka mail från en extern smtp-server. Den inbyggda funktionen mail tillåter inte att man anger server med användarnamn och lösenord, som exempelvis gmail. Du kanske har något förslag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top