Home / Affiliate / Sämre placering på google efter byte till HTTPS
Sämre placering på google efter byte till HTTPS

Sämre placering på google efter byte till HTTPS

Som så många andra inom SEO världen så gick jag för några veckor sedan över till https på mina viktiga sidor. Inte alls för att jag vill att sidorna ska vara säkra, för det finns i stort sett inget att skydda. Utan för att google har gått ut med att det ger fördelar i söklistan. Som det är sagt, ingen jättestor fördel, men alltid bättre än inget tänker jag.

Nu till mitt problem. Efter att jag bytt till https på min sida som hjälper folk att hitta billiga linser, tappade den i serpen istället för att få en boost. Med tanke på hur stabilt den har legat det senaste så var det rätt så stora skillnader. På huvudsökorden gick den bak en hel sida. Det är stor skillnad i besökare att ligga på plats 14 istället för plats 4 :)

Jag har försökt analysera vad som kan ha varit problemet och var ett tag inne på Pingvinen (en uppdatering från google) som släpptes i mitten på oktober. Däremot har sidan inte riktigt samma symptom som om den hade blivit fångad av pingvinen. Den hade antagligen tappat väldigt mycket mer om så var fallet. Jag gjorde ett test genom att försöka få in ytterligare några länkar till sidan och det underlättade min analys. Sidan klättrade upp några placeringar och jag kunde med andra ord utesluta att den blivit straffad av pingvinen.

Efter ytterligare analys har jag kommit fram till vad problemet är. Det handlar om 301-redirects. Då tänker ni säkert ”Vad dum han är som inte använt 301 på ett korrekt sätt!”. Det kan ni sluta tänka :) För er som inte vet vad en 301-redirect är så är det ett sätt att tala om för google att en sida har flyttat. I det här fallet från http://www.billigarelinser.se till https://www.billigarelinser.se. Gör man inte detta korrekt kan det få stora konsekvenser för en placering i google. Många redirectar hela gamla siten till förstasidan på den nya. Det är fel. Varje enskild sida ska redirectas till samma sida på den nya domänen för att allt ska bli så bra som möjligt. Det är alltså så jag har gjort. Vad är det då som gör att sidan tappar i google?

Jo, för många redirects. Helt enkelt är det sidans historik vad gäller redirects som är problemet. Jag har använt annat domännamn innan för sidan men bytt till ett som jag tyckte var bättre. Alltså finns det länkar till en gammal domän som nu inte följt med riktigt som de ska. Så här ser alla redirects ut, från start till slut:

 1. hittabilligalinser.se -> 301 redirect till
 2. www.hittabilligalinser.se -> 301 redirect till
 3. billigarelinser.se  -> 301 redirect till
 4. www.billigarelinser.se  -> 301 redirect till
 5. https://www.billigarelinser.se

Som ni kan se så i vissa fall kan det bli 5 redirects till den nya sidan med https om det ligger en länk till hittabilligalinser.se. Det tycker inte google om. Hur mycket google ogillar detta får man aldrig veta men rekommendationen är att ha EN redirect eller möjligtvis 2-3. Vad tor ni, är min analys riktig?

Kolla även in denna video där Matt Cutts berättar hur google ser på redirects och rekommendationer hur de ska användas.

3 comments

 1. Jag kom in via tweeten ”Min erfarenhet av sämre placering på google efter byte till HTTPS.” och den här kommentaren blir nog mer förståelig om man vet det. Jag tycker att det är missvisande.

  TEORIER:
  1. Det här har inget med https att göra utan beror helt och hållet på, you said it: redirects. Du hade lika gärna kunna skapat en ”ny sajt” men i en underkatalog på http://www.billigarelinser.se/nysida/ och den hade alltså dykt ändå (enligt teorin ovan). https och http räknas som samma domän.

  Don’t fall for them talking shit about https ;) Visst kan https i sämsta fall vara onödigt, men det är nog det värsta som kan hända också.

  Som regel ska redirectsen alltid ska vara så få som möjligt och det är den regeln som brutits – inget annat. Jag säger fortfarande inte att https tar dig till skyarna. Rubriksättningen blev nog lite olycklig, speciellt på tweeten som gick ut. Det blir lite som att säga att te är livsfarligt bara för att du krockar med bilen när du har tebjudning i den medan du kör… :)

  2. Det ser bättre ut idag för dig:
  http://www.gserp.com/search/2/billigarelinser.se/billiga%20linser/

  Kan även vara bra att veta att tappet kom i samband med Penguin-uppdateringarna. https://www.seroundtable.com/google-penguin-updating-again-19337.html
  Kanske är det därför webbplatsen stigit igen efter den här bloggposten?

  Skulle kunna vara så. Iallafall beror inte detta på https.

  Det här är en bra post att läsa om https: https://www.soekmotoroptimering.se/med-https-ar-inget-sakert. Det förklarar varför https som är en pyttegrej har blivit en ”jättegrej”. Prestige helt enkelt.

 2. Bra input Simon och givetvis vet jag att det inte är https i sig som gjort att den tappat. Däremot är det en följd av bytet till https. Något som jag vill göra andra medvetna om. Valet av rubrik/tweet var att locka läsare och det har faktiskt fungerat ;)

 3. Thanks – vet att du vet! ;) Skrev det mest för att den spreds som något ”bevis” mot https av andra som verkar tycka att det är väldigt viktigt att inte använda https av någon anledning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top